Klachtenmeldpunt

Vleermuizen in huis

 

 

 

Elk voorjaar en elke zomer zijn er mensen die ontdekken dat er vleermuizen in hun huis zitten. In elk dorp is wel een vleermuiskolonie te vinden. Sinds een aantal jaren heeft de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) een netwerk van gemeentelijke meldpunten en vleermuiswerkers ingesteld die mensen met problemen met vleermuizen helpen. Als U overlast van vleermuizen heeft, kunt U dit melden bij het meldpunt in Uw gemeente. Een vleermuiswerker maakt hierna indien nodig een afspraak.

 

In het voorjaar vormen vrouwtjesvleermuizen kraamkolonies waarin de jongen geboren worden. Hoewel een kraamkolonie tot wel honderd dieren op kan lopen, wordt per vrouwtje doorgaans maar één jong per jaar geboren. Voor bewoners is het meestal een angstige gedachte dat er zo een groot aantal dieren uit hun huis komt vliegen. De reactie dat de vleermuizen moeten verdwijnen is dan ook niet helemaal onbegrijpelijk. Het is echter zeer onverstandig om in te grijpen zonder dat men verstand van vleermuizen heeft. De overlast wordt waarschijnlijk alleen maar erger.

 

Indien U overlast van vleermuizen ondervindt of verzwakte vleermuizen in huis of tuin vindt, kunt U contact opnemen met het gemeentelijk meldpunt. Zij leggen contact met een vleermuiswerker die op gepaste termijn aan huis komt om de melding af te handelen. Zo nodig nog dezelfde dag. Samen met de melder wordt de toestand bekeken. Om goed te kunnen handelen is het nodig dat wordt vastgesteld welke soort vleermuis voor de overlast zorgt. Vervolgens wordt naar een oplossing gezocht die voor de melder en voor de vleermuizen acceptabel is. Vleermuizen zijn bedreigde en beschermde dieren die bovendien zeer nuttig zijn. Ze mogen dus niet zonder meer verstoord worden. Dit is bij deskundig optreden ook niet nodig. Een bezoek van een vleermuiswerker is overigens gratis.

 

Om contact te krijgen met het meldpunt kunt U bellen met het gemeentehuis.

Tel: 0475-499570

Of u kunt gelijk contact opnemen met de vleermuismedewerker van de gemeente Roggel en Neer:

Jack Emonts

Tel: 06-48471123

E-mail: jmemonts@home.nl