Het nieuws van sept. 2001:
30 september 2001. De laatste dag van de maand heb ik geen nieuws vernomen.

29 september 2001. Volgens de krant van vandaag, zal onze oud dorpsgenoot Herman Rijs (van Riese-Giel) zijn functie al wethouder en loco van de gemeente Heythuysen, na de verkiezingen in maart 2002 ter beschikking stellen.
Ruim 20 jaar zal hij dan in Heytse in de raad zitten, eerst acht jaar als raadslid waarna 12 jaar als wethouder. Hij was lid van de fractie Ronduit Open.

28 september 2001. Vandaag was het groot feest aan de Friedessemolen. Het officiële startsein voor de restauratie van de molen met de stuw en alles er op en er aan, werd gegeven. Dat was wel mooi uitgedacht; bij deze gelegenheid werd het rad voor reparatie opgehaald. Mooi gevonden! Er waren veel belangstellenden, waaronder zelfs een dochter en zoon van de laatste molenaar/eigenaar Fons van Stekelenburg, Zus en Miele. Het doet goed als je zoiets ziet. Van de foto's die ik maakte, ga ik er enkele plaatsen in mijn rubriek "Stuw".

27 september 2001. Mij bereikte het bericht, dat op 76-jarige leeftijd is overleden, onze oud-dorpsgenote Mien (Wilhelmina Cornelia Hubertina) Geelen, dochter van Sieje-Sjra van de Rijksweg. Zij was geboren op 1 juli 1925. Verdere gegevens ontbreken nog.

26 september 2001. Vandaag weer foto's gemaakt. De Vilgert en het Schoor waren aan de beurt. Tot mijn spijt nog geen plaatsing op de site (geen ruimte genoeg) ik moet eerst uitbreiden. Even geduld, overal hoort men van fuseren. Jan Strous en mijn persoontje willen dat ook doen en komen dan met een gezamelijke site op het net. Zoals gezegd, nog heel even geduld!

25 september 2001. Gisteren stond in de krant een overlijdensadvertentie van de 88-jarige mevrouw Anna Hautus-Hunnekens. Zij was de vrouw van onze oud dorpsgenoot Baer Hautus, gewoond hebbende aan de Napoleonsweg en na zijn huwelijk in Swalmen-Boukoul.
Correspondentieadres: M.Hautus, Tiros 5, 5591 PH Heeze.

24 september 2001. Geen nieuws, goed nieuws!

23 september 2001. Vanmorgen weer foto's geweest maken; Spuitjes, Bergerstraat en een gedeelte van 't Veurtje. Komen binnenkort op internet te staan, zodat jullie ze kunt bekijken.
In het Veurtje is ook een begin gemaakt, met de afbraak van de loods van de gemeente, die daar ligt. Vroeger waren dat stallen van Sef Cox.

22 september 2001.  Op dit moment, 17.00 u. nog geen nieuws. Weet U iets? Laat het mij dan weten! Ook nieuws voor en/of over de komende dagen. De Neerse mensen in den vreemde, zijn daar zeer benieuwd naar. Echt waar!

21 september 2001. Het "Maggezien van Pietjes", later was dat de gemeenteloods, ligt zo om en om plat. Die er nog iets van wil zien, moet snel zijn of kijken bij "Fotogalerie".

20 september 2001. Mij bereikte het bericht, dat de Kwirzengers dit weekeinde groot feest hebben.
Zaterdag is er een Hofzengers-treffe met vijf gerenomeerde koren, tevens wordt op die dag een prachtige nieuwe CD uitgebracht (te koop voor maar 25 gld). De eerste zal aan Dhr. Martin Eurlings, gedeputeerde van Cultuur in de Provincie Limburg, worden aangeboden.
Dit en nog veel meer begint op zaterdag 22 september 2001 om 20.00 u.

Zondag 23 september 2001 vanaf 11.00 u. gaat het feest verder met een Accordeon- & Harmonica - Treffe. Dat is een treffe voor iedereen, met mooie muziek. Het feest (beide dagen) vindt plaats in de bijgebouwen van hoeve "Diekerhaof" op Gendijk in Neer. Iedereen is van harte welkom!
P.S. Het adres voor meer inlichtingen en/of het bestellen van CD-'s is: Dhr. Sjaak Driessen, Rieterweg 4, 6086 PT Neer. Tel.0475.491872.
CD-'s bestellen kan ook via mijn e-mail, pjtim@wish.net , dan geef ik het door.

19 september 2001. Gisteren en vandaag stond weer een stuk in de krant over de "STIER". Ik had mij voorgenomen er niet meer op terug te komen, maar als anderen dat niet kunnen laten, zal ik ook nog een kleine suggestie doen.
Jos Emonts in zijn artikel van vandaag, geef ik in grote lijnen gelijk.
Nu mijn suggestie. Omdat steeds de naam die heel veel mensen niet graag horen, toch weer ergens opduikt, wil ik voorstellen: noem hem gewoon "De Waerse" en zet er ook een bordje bij met die naam.
Uitleg: dan is de stier 'de waerse' en kan iedereen, die zich daarmee verbonden voelt denken? "Kijk daar sta ík" en die daar dan staat hoeft echt geen Neerdernaar te zijn, op andere plaatsen zijn net zo veel personen die deze dwarsigheid bezitten, als bij ons hier in Neer!

18 september 2001. Vandaag nog twee foto's bij de stier gemaakt en bijgevoegd, evenals drie foto's van de werkzaamheden aan de stuw bij Friedesse molen. Verder weet ik op dit moment (21.00 u.) nog geen nieuws.

17 september 2001. Vandaag door een toeval aan een nieuwe rubriek begonnen. Gisteravond na mijn partijtje biljarten in cafe "Maneslust" kwam het gesprek op mijn site. Kun je daar ook opzetten dat ik kerstbomen te koop heb, vroeg Thei Metsemakers uit Roggel, die daar een vaste kaarttafel met een stuk of zes Neerse mannen heeft. Ik denk, dat het kan was mijn antwoord. Dan kom ik morgenvroeg even aan, zei hij en jawel van morgen was hij er. Met mij is het zo, als ik a zeg, zeg ik ook b en zodoende staat op mijn site nu een link "Kerstbomen".
Misschien een idee om er een vaste rubriek van te maken, die dan "In- en verkoop" komt te heten en waar dan iedereen gratis iets voor op kan geven? Ik hoor wel!

Vanavond van de heemkundevereniging "Oos Naer" uit, in het gemeenschapshuis een avond over schutterijen, spreker Luc Wolters, gehad. Het was een zeer druk bezochte leerzame avond. Vriend Jan Strous maakte enige foto's, die hij vermoedelijk op internet zet. Link maar eens naar hem toe.

16 september 2001. Vanavond is de "STIER" aan de Neerse gemeenschap overgedragen. Het is een pracht kunstwerk geworden, aan Jos Dirix onze felicitaties!
Het is mij gelukt, ondanks het slechte weer, ettelijke foto's te maken die het plaatsen waard zijn. Ze staan al op internet! Voor die ze wil zien? Surf naar mijn hoofdpagina, klik op stier, wacht tot de tien foto's ingeladen zijn en laat U verrassen, bij het kijken.

14 september 2001. Vandaag, heb ik gezien, was Johannes Janssen (Sjeng van Petran) aan het verhuizen. Sjeng verhuisd van de Esdoornstr.22 naar een appartement in "Spuitjeshof", adres: Spuitjes 37, 6086 BZ Neer.

Deze week is ook begonnen met de afbraak van het pand Steeg 8 (de oude gemeenteloods, vroeger Pietjes-magazien). De asbestplaten zijn er al vanaf, dan zal het in het begin van de volgende week, wel vlug voor de grond liggen.

13 september 2001. In huize "St.Joseph" te Heel is op 30 jarige leeftijd, toch nog vrij plotseling aan een ernstige ziekte overleden, onze oud dorpsgenoot: Ed Houben, zoon van Sjaak van Sjeng van Hoebe-Bertje en van Wies Dorssers uit Helden. De familie wordt sterkte toegewenst om dit verlies te verwerken.
Het adres voor Uw condoleances: Familie Houben, Lindenstr.23, 6086 CL Neer.

De kapel van Onze Lieve Vrouw in 't Zand (de zogenaamde Wittekapel) aan de Leudalweg te Neer, wordt gerenoveerd. Ze stond, zag ik, in de steigers en wordt helemaal opnieuw gevoegd en opgeknapt. Het kruis en Corpus hebben ze zolang bij Grad Custers ondergebracht en Grad kennende zullen ze beiden ook een goede beurt krijgen. Een goed idee van het kerkbestuur; het was nodig zag ik.

12 september 2001. Vanavond wordt het eerste team van beugelclub "Onder Ons" uit Neer op het gemeentehuis van Roggel en Neer verwacht. Zij zullen om hun geweldige prestaties (3 jaar achter elkaar kampioen in district Zuid en als klap op de vuurpijl, dit jaar Nederlands kampioen) gehuldigd worden en het zestal mag daarvoor het Ereboek van de gemeente Roggel en Neer tekenen.

11 september 2001. Geboren op zondag 9 september 2001: Max zoon van Ruud van Melick (van Sjaak van Sjamba en Mia van Ziep) en van Romy Janssen (van Pietje van Zeeg en Gerty van Wiel van Knubben).
Het adres voor felicitaties is: Bergerstr.10/b, 6086 BM Neer.

Iedereen zal het intussen wel weten, in Amerika is vandaag iets verschrikkelijks gebeurd. Daar zijn terroristische aanvallen gepleegd van zo'n grote omvang, dat men ze niet voor mogelijk houdt. Wat daar uit voortvloeid is natuurlijk nog niet te zeggen; maar een ding is naar mijn mening zeker?
Wereldoorlog een en twee, de golfoorlog en alle andere oorlogen die ooit in de geschiedenis plaats hebben gehad, zullen in het niets verdwijnen tegenover wat de mensheid nu te wachten staat!
Bid tot de Heer, dat ik ongelijk mag hebben.

10 september 2001. Hè! Hè! De kogel is door de kerk.
De stier komt niet "Naerse waerse" te heten. Dat was definitief, vertelde mij een van de commissieleden. Jos Dirix, proficiat! Goed, dat je dat besluit genomen hebt, hierdoor is veel ergernis van de baan.
En nu zoeken naar een, voor iedereen te aanvaarden mooie naam en a.u.b. geen rancune.

9 september 2001. Geen nieuws vernomen.

8 september 2001. Vandaag staat Sef Geerets in de krant; hij is op 7-9-01 op 69-jarige leeftijd overleden. Op dinsdag 11 september 2001 om 11.00 u. is in de St.Martinuskerk te Neer een plechtige uitvaartdienst, waarna in Venlo-Blerick de crematie plaats vindt.

Ik kan er niets aan doen, maar ik moet het nog eens over de stier hebben.
In de krant van vandaag staat een artikel over de schooljeugd, die zich zo goed geamuseerd had met het maken van stieren. In dat artikel staat echter een passage, die ik hier laat volgen:
Het boekje draagt de titel 'Naerse waerse', de naam die Jos Dirix aan zijn stier heeft gegeven. De benaming slaat op het tegendraadse karakter van de Neerse bevolking. Over die naam voor het kunstwerk is volgens Scheepers heel wat te doen in het dorp. "De mensen dachten eerst dat het een grapje van Dirix was. Maar dat is het niet. Hij heeft die naam serieus bedacht. En hij past ook wel bij de aard van de bevolking", meent hij.
Ik weet natuurlijk niet of de krant alles woordelijk geciteerd heeft, anders is het toch van de beesten (stieren) af, dat een importman, die een paar jaar in Neer woont, de hele bevolking over een kam durft te scheren.
Mensen van Neer: zorg alsnog snel dat die naam verandert wordt, anders liever geen stier.
Zie ook 6 septemder 2001.

7 september 2001. Mij bereikte het bericht, dat Sef Geerets (Sterke-Sef) vannacht in het ziekenhuis te Roermond is overleden.
Wij wensen de familie veel sterkte in deze droeve dagen.

De Rabobank Leudal vraagt vergunning aan, om het bankgebouw in de Steeg te Neer, te verbouwen. Is dat het bewijs, dat de apotheek daar gevestigd wordt?

Lei van Har van Harrie van Fuus-Driek (Maatschap Winkelmolen-Berden) vraagt vergunning aan, om een bedrijfswoning te bouwen aan de Maasweg.

6 september 2001. Vanmorgen aan de molen geweest kijken, ze waren vanwege de regen niet aan het werken. Wacht met eventueel foto's maken tot morgen.

Inmiddels Ons Eigen Nieuws binnengekregen met daarin een artikel over de Stier. Hij komt "Naerse Waerse" te heten. Wie, ó wie, dokterd zoiets uit?
Onder in het artikel wordt nog eens aangehaald wat een stier allemaal uitstraalt. Daar zou dan tegendraadsheid bij zijn, een eigenschap die ook aan de dorpelingen van Neer wordt toegeschreven.
Wat iedereen mag en moet weten: "Er is nog nooit een dorpeling van Neer "Waers" geboren en die het zijn geworden, die zijn zo gemaakt"!

5 september 2001. Alweer twee kindjes geboren, alleen jammer dat ik het uit de krant moet vernemen. Geef berichten s.v.p. rechtstreeks, direct door. Dank U!
In Baarlo is Juul op 3-9-01 geboren, als zoon van Eric van Neerven (broer van Thea van gisteren) en Ellen van Meijel.
Het adres voor felicitaties: Soeterbeek 9, 5991 EG Baarlo.
Verder is geboren: Ashley, dochter van Frans en Mariet van Tankeren-de Haas. Dit echtpaar heeft enkele jaren geleden in Neer gebouwd en zijn hier komen wonen.
Het adres voor felicitaties is: Baand 18/a, 6086 CE Neer.
Van deze kant: gefeliciteerd en probeer ze in goede gezondheid groot te brengen.

4 september 2001. Uit de krant overgenomen: twee geboortes.
Geboren op 2-9-01 Danny, zoon van Winand en Thea Eggels-van Neerven. Thea is een oud-Neerse, dochter van Lenie van Neerven-Lemmen.
Het adres voor felicitaties: Holstr.12, 6082 BC Buggenum.
Ook op 2-9-01: Sjoerd, zoon van Jos en Nicole Reynen-Muyres.
Hier is het adres voor felicitaties: Engelmanstr.36, 6086 BC Neer.
Vanaf hier, mijn felicitaties voor beide borelingen en hun familie's.

3 september 2001. Kermismaandag. In de late middag ondanks de regen, even de kermis bezocht. Er een stuk of tien foto's gemaakt. Ze staan onder "Fotogalerie". Surf er eens naar toe, misschien wint U de prijs!

2 september 2001. Kermiszondag. Geen nieuws.

1 september 2001. Een weetje! Wist U dat in september, de maand die vandaag begonnen is, de dagen hier in Neer, 1 uur en 56 minuten zullen korten.

Er kwam een bericht bij mij binnen: op vrijdag 7 september 2001 zal Dhr. Hub.Wolfs uit Maastricht in de St.Martinuskerk een orgelconcert verzorgen. Er worden werken van o.a. Sweelinck, Corrette, Bach en Perosi ten gehore gebracht. Aanvang 20.15 u. Geen entree, wel wordt er een vrije gave verwacht.