Het nieuws van november 2001:
30 november 2001. Vanavond heeft men mij nog laten weten, dat op woensdag 28 november 2001 geboren is: Bas Leunissen, broertje van Femke en zoon van Marc Leunissen (zoon van Pietje Leunissen en Fien Hendriks) en Sonja Staaks. Vanaf deze plaats van harte gefeliciteerd met deze nieuwe wereldburger.
Als U ook een felicitatie wilt sturen, het adres is: Beukenlaan 14, 6086 CR Neer.

Vandaag vier foto's bij "stuw" bijgeplaatst. Het is de moeite waard, de sluizen staan er in, ga dat zien.

29 november 2001. Gisterenavond laat vernam ik, dat Hilde Timmermans-Kleijnen, geboren 17 april 1939, op maandag 26 november '01 is overleden. Hilde is de echtgenote van oud Neerdernaar Jan van meister Tummermans. De plechtige uitvaartdienst is morgen in de St.Pancratiuskerk te Munstergeleen. Wij leven met de familie mee.
Condoleantieadres: Senecalaan 34, 6135 HS Sittard.

28 november 2001. Het ongeluk van gisterenmorgen. Een 38-jarige man uit Helden-Panningen kwam met zijn auto in botsing met een tegemoet komende trekker met oplegger. In de krant van vandaag staat dat, volgens de politie, het ongeluk gebeurde toen de trekker een op de weg stilstaande vrachtwagen ging inhalen. De man is er door de brandweer uit zijn auto gehaald en door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Dit had ik er gisteren niet bij verteld. Toen ik gisteren de foto's aan de molen maakte, ben ik gevallen. Daar was het ook zo vettig en op een gegeven moment zakte ik in de blubber en door het geweld om er uit te komen, viel ik. Eerst dacht ik, dat het mee viel, maar op het ogenblik heb ik veel last van mijn rechter schouder. Ik moest mij ook met die rechterarm opvangen, in de linkerhand had ik de camera en daar mocht natuurlijk niets aankomen.

27 november 2001. Vanmorgen veel sirene's over de weg! Er zou iets gebeurd zijn op de Heldenseweg. Het was zeer mistig en daarbij vermoedelijk ook nog glad en dan is zoiets geen wonder. Nog steeds geen bericht, wat er precies gebeurd is.

Ook weer foto's gemaakt aan de Friedesemolen. Vier op deze site geplaatst, onder "Stuw".

26 november 2001. Geen nieuws, dat is wel altijd goed nieuws.

25 november 2001. Zoals vannacht gezegd, kwam vanmorgen een verslag van ons St.Ceciliafeest op de site. Het is zover. Die het graag ziet? Surf naar "Maas en Neergalm" en dan op de link "Cecilia 2001." Geniet nog maar eens na!

24 november 2001. Vandaag stond het in de krant: Comfort City failliet. Ik wist het al eerder, maar in dit geval wou ik niet de eerste zijn om het te publiceren. Mijn gedachte was en is nog steeds, dat het voor de betrokkenen zo al erg genoeg is en ik wens hun sterkte en het inzicht om de juiste weg terug te vinden!

Ofschoon het nu middernacht voorbij is, wil ik jullie toch nog even vertellen, dat wij met zangkoor Maas- en Neergalm een pracht van een St.Ceciliafeest achter de rug hebben. Goede muziek, buitengewoon goed eten, een goede buut, wat wil men nog meer. Het is me nu te laat, maar morgenvroeg (25-11-01) zult U er in mijn rubriek "Maas- en Neergalm" een verslag met foto's over vinden.

23 november 2001. Vandaag foto's gemaakt aan de kerktrappen van de St.Martinuskerk hier in Neer. Deze zijn ze ook aan het renoveren. Ze zouden in de oude stand terug komen, namenlijk, in een ronde van 180 graden.
Eerstdaags volgt een volledige reportage.
Verder heb ik vier foto's van de werkzaamheden aan de Friedese molen bijgevoegd. Ga ze zien, ze staan onder stuw, serie 9!
De eerste dertig huisnummers van Hanssum staan er ook al op. De rest nog 25, volgen morgen gelijk met de Boerderijweg.

22 november 2001. Ik had gehoopt vandaag, de straten Hanssum en Boerderijweg klaar te krijgen om op mijn site te zetten. Het is niet gelukt, zal dus morgen worden.
Voor hen, die in de buurt wonen en graag een mooi gezongen H.Mis horen, die moeten zaterdag 24-11-01 naar de mis van 19.00 u. komen. Ons mannenkoor Maas- en Neergalm zingt die, ter gelegenheid van het jaarlijks St.Ceciliafeest.

21 november 2001. Bij "stuw", drie foto's bijgezet. Ze zijn genomen door Guus Dorssers. Voor de rest nog geen nieuws!

20 november 2001. Had ik vandaag maar een beetje van het nieuws van gisteren. Bij Janssen van de Maasoever moet toch een fiks brandje geweest zijn, in de krant staat van een 800.000 gld. schade en dat schijt onze kat niet elke dag, zal ik maar zeggen.
Bij de renovatie van de Friedesemolen is aannemersbedrijf Gebr.Geelen in actie gekomen. Ik heb enkele foto's gemaakt, ze zijn te zien, onder "Stuw".

19 november 2001. Gisteren 18-11-2001 is thuis in zijn vertrouwde omgeving op 85-jarige leeftijd overleden: Hubertus Vestjens (Baer van Berte-Daor van Gendiek) weduwnaar van Mia Pustjens. Hij wordt donderdag 22 november '01 op het kerkhof van Neer begraven na de H.Mis van 10.30 u. in de St.Martinuskerk.
Familie Vestjens en Pustjens, mijn oprechte deelneming bij dit verlies.
Condoleantie-adres: Gendijk 4, 6086 NC Neer.

Gisteravond nog laat vernomen, dat op 13 november '01 is geboren: Stef Hendriks, zoon van Peter en van Ans Winkelmolen (Ans van Ton van Shuts-Wulm op Kienkève). Ans mijn excuus voor het late vermelden, ik had de advertentie in de krant wel gezien, maar wist op dat moment niet dat je van Neer was.
Vanaf deze plek mijn hartelijk gelukwensen en voor wie nog meer wil feliciteren, het adres is: Kamille 16, 6081 CE Haelen.

Vandaag pas gehoord, dat Jeanne Christina Maria Otten (Sjan vanne Zuul) gehuwd met Rutten woensdag 14 november 2001 is overleden.
Begraven op zaterdag 17-11-2001. Verdere gegevens ontbreken nog.

Vanavond vanuit de heemkundevereniging in het gemeenschapshuis een spreker, Dhr.Ton Hendrickx uit Kessel, op bezoek gehad. Hij vertelde een spannend verhaal over de baron en graven de Keverberg.
Daar werd verteld, dat er brand uitgebroken was bij het veevoederbedrijf "Maasoever" Janssen B.V. aan de Maas. Hoe erg en of die brand al onder controle is, is mij op dit moment nog niet bekend.

Vanaf vandaag is de Doorbrand en Maaszicht bij de straten van "Neer" bijgevoegd en is de Bergerstraat verplaatst naar onze gezamenlijke site: www.naer.nl  Ga ook daar kijken!

18 november 2001. Vandaag wordt Sinterklaas in Neer ontvangen. Aankomst aan het Mierennest om 16.00 u., vandaar zal de Goede Sint begeleid door de fanfare en de ponyclub, in optocht naar "Den Haammaeker" gaan.
Daar zal de jeugd blij verrast worden.
De organisatie is in handen van de: Vereniging Gezamelijke Buurten Neer.

17 november 2001. Vanavond begint het carnavalsgebeuren met een "Leedjesaovendj". Het spektakel begint om 20.11 u. "Inne Haammaeker". Dan zullen zeven groepen om de fel begeerde titel "Vastelaovessljager 2002" strijden.
Op deze avond wordt ook een cd gepresenteerd met daarop alle nummers, die op deze avond te horen zijn. Hebt U interesse in zo een cd? Mail het mij met naam en adres, ik geef het dan door aan de organisatie, in de hoop, dat die jullie laat weten wat het gaat kosten om de cd in bezit te krijgen.
Het beloofd wel een mooie cd te worden!

Morgen 18-11-2001 wordt in Neer op initiatief van de "Ondernemers Vereniging Neer" een sfeerverlichting ontstoken. Ik heb ze zien hangen en het zal een wezenlijke verbetering van het gezicht van Neer zijn!
Om een feestelijk tintje aan dit gebeuren te geven, exposeren 10 bedrijven uit Neer die dag, hun artikelen in een stand in de nieuwe zaal van "de Klomp". Goed zo!
Er is nog meer te doen, zie daarvoor "Ons Eigen Nieuws". Mijn berichtgeving is meer voor de Neerdernaren in den vreemde bedoeld en ik merk uit de reacties, dat ik die er een plezier mee doe.

16 november 2001. Op 14-11-2001 is geboren: Kiki dochter van John en Anja Hanssen-Hanssen. John komt, als ik goed ingelicht ben, uit Kessel-Eik en Anja is een dochter van Fritske van Buze-Fried.
Vanaf hier een van harte "Proficiat" en als iemand hen nog wil feliciteren?
Het adres is: Berkenlaan 19, 6086 CP Neer.

15 november 2001. Morgen zal de nieuwe zaal bij Café "de Klomp" voor de eerste maal gebruikt worden. Hij is nog niet helemaal klaar (lambrisering en enkele andere dingen ontbreken nog), maar voor de voetbalclub was dat geen beletsel en zij houdt er, het eerste feest.
De officiéle opening zal op een later tijdstip plaats hebben, daar moeten de uitnodigingen nog voor verzonden worden.
Vanavond heb ik de nieuwe zaal even mogen bekijken en ik moet zeggen: Prachtig! Werkelijk een pracht van een zaal waar, buiten de eigenaren Ad en Annie Kivits-Sampers, de hele Neerse gemeenschap trots op mag zijn!
Ad en Annie, nu alvast een van harte en welgemeend: Proficiat!

Grad en zoon Leon jullie hebben gelijk, de foto van Bergerstraat 31/a ontbreekt in de serie. Ik zal dat zo snel mogelijk herstellen. Mijn excuus!

14 november 2001. Vanmorgen staat in de krant, dat is overleden onze oud dorpsgenote Louisa Maria van Hees-Nijs.
Zij overleed op 13 november 2001, 84 jaren oud, in het Zorgcentrum "De Wietel" te Helden-Panningen. Op vrijdag 16 november 2001 zal in de St.Martinus parochiekerk te Neer de plechtige uitvaartmis plaats hebben, waarna  begrafenis op het kerkhof aldaar. De nabestaanden, vooral haar twee in Neer wonende zonen wens ik sterkte in deze droeve dagen.
Correspondentieadres: Jan van Hees, Acacialaan 4, 6086 EA Neer.

17.00 u. Neer zonder water. Bij navraag kom ik er achter, dat Neer tot 19.00 u. geen water zal hebben. Ergens op de Napoleonsweg is een groot lek.
Hier ziet men weer eens, hoe afhankelijk wij van alles zijn. Als men geen emmer water in voorraad heeft staan (en wie heeft dat?), kan men nog geen kop koffie zetten, laat staan iets anders gaan doen, waar nog meer water voor nodig is.

13 november 2001. Bij Erik Spee de hoefsmid en Bianca Theunissen is op 12 november 2001 een dochter geboren, ze heet Brynja. Om het iedereen duidelijk te maken, ook de emigranten die deze site veel lezen moet ik er bij vertellen, dat Erik en Bianca het huis van Vestjens (Berte-Sef) indertijd gekocht hebben en er ook zijn komen wonen.
Vanaf hier wens ik hen veel geluk met hun kindje en voor de lezers, ze wonen op het adres: Kruisstr.11, 6086 AR Neer.

Vanavond laat bereikte mij het bericht dat wethouder Pieter van Melick van de CDA, bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen niet langer kandidaat zal zijn, voor een zetel in de gemeenteraad. Vanaf 1966 is Pieter actief geweest in de gemeenteraad.
In de volgende zittingsperiode zal er (ook mede door het opstappen van Actief '94, zie 31-10-2001) veel plaats voor jong bloed zijn!

12 november 2001. Vanmorgen kreeg ik via Har Vaes het bericht binnen dat Joop en Kirsten Vaes-Hunnekens de gelukkige ouders zijn geworden van de op 11 november 2001 geboren Rick Vaes. Mag ik Rick welkom heten in ons mooie dorp Neer en Joop, Kirsten, wederzijdse ouders en andere familieleden met deze geboorte van Harte Feliciteren. Voor hen die het niet weten? Joop is een zoon van Jan Vaes van de Napoleonsweg en Kirsten een dochter van Mart van de Molenstraat.
Het felicitatieadres is: Hanssum 27, 6086 BT Neer.

10 november 2001. Vandaag is te berichten (het staat ook al in de krant), dat Sjaek vanne Steuèker (Jacobus Nijssen) echtgenoot van Grit van Sanders-Petran oette Pas, morgen 80 jaar oud wordt. Ik wens hun nog vele jaren samen en voor Sjaek een van harte: Proficiat!

Vandaag wordt in Neer ook al iemand 80 jaar. Dat is de moeder van Nel van de slechter aan de Hoogstraat. Zij heet Dora van Melis-Cremers en woont met haar man in "Spuitjeshof". Ook dit echtpaar wens ik, voor de toekomst, alle goeds toe en Dora een van harte: Proficiat!
Tachtig jaren, dat is niet niks, die dat worden mogen toch wel genoemd worden, denk ik?

Dan nog een bericht, dat ik met enige emotie moet brengen. Het is eigenlijk geen bericht, maar een noodkreet. Zo heet het trouwens ook. Iedere klant bij Super de Boer (de oude coöperatie) kreeg vandaag bij de kassabon, het hierna volgende bericht mee:

                            NOODKREET  NOODKREET!
                              Geachte inwoners van Neer,
Als de aldi zich in Neer zou vestigen zult u denken dat dit een vooruitgang voor Neer zal betekenen.
Het kan helaas betekenen dat wij hierdoor onze omzet niet meer halen die wij nodig hebben om te over leven nu en in de toekomst.
U mag het ons niet kwalijk nemen als mede door ons verdwijnen ook enkele noodzakelijke voorzieningen in onze gemeente verdwijnen zoals het postagentschap, boodschappen bezorgen bij o.a. senioren, sponsoring van de Neerse verenigingen en sociaal trefpunt etc.
Na 90 jaar valt dan het doek voor "de Cooperatie".
Wij willen de Neerse gemeenschap bedanken voor uw begrip
                              Ton Simons en Emiel Simons

Tot zover het bericht! Laat ons nu niet denken: dat de soep niet zo heet gegeten wordt, als ze opgediend wordt. Dat weten we allemaal wel, maar in dit geval hebben we met eigenaren te doen, die hun woord houden. Laat ons daarom hopen, dat de aldi geen kans krijgt in Neer. Kopers die bij de aldi van die enkele aanbiedingen die er soms zijn willen profiteren, weten die winkel ook op een andere plaats wel te vinden, maar laat ons die gezellige buurtwinkel in Neer, waar we bijna alles kunnen kopen en waar nog service gegeven wordt, a.u.b. behouden!

Vanavond vanaf 19.30 u. houdt fanfare "de Eendracht" een receptie, ter gelegenheid van de behaalde 1-ste prijs op het concours te Venlo.
Vanaf hier alvast Hartelijk Gefeliciteerd!

9 november 2001. Vandaag een bericht voor mijn lezers, die tevens fan van onze fanfare "de Eendracht" zijn. Op de repetitie van mannenzangkoor "Maas- en Neergalm" gisterenavond, kregen de leden het verzoek om vrijdag 24 mei 2002 vrij te houden. Op die dag zou onze zustervereniging (de fanfare) een PROMS-concert waaraan meerdere culturele verenigingen uit Neer deelnemen, organiseren.
Lezer! Houdt ook U, die dag (avond) vrij! Het beloofd iets aparts te worden.

Koos uit Melick, bedankt voor de reactie. Op je mail stond geen afzendadres, anders had ik rechtstreeks geantwoord.

8 november 2001. Vandaag eens een bericht, dat wat ik hoop, door de Neerse gemeenschap met vreugde wordt ontvangen.
De gezusters Gerrie de Groot-Derikx en Ria Hansen-Derikx willen onder de toepasselijke naam "de Gezusters Böks" een winkel in lingerie en aanverwante artikelen beginnen.
Hiervoor is hun oog gevallen op de vroegere winkel van de Kuper aan de Napoleonsweg, die nu eigendom van Gerrie is.
Dames, ik kan niet meer zeggen en ik denk velen met mij, als dat ik het een geweldig goed idee vind, al moeten wij (zo als Ria me zei) nog tot in het voorjaar wachten voor dat alles te realiseren is.
Voor de geïnteresseerden: Gerrie en Ria zijn dochters van Sjaek vanne Böks en Mien van Helmusse-Tien.

7 november 2001. Vanmorgen bereikte mij een bericht, dat ik wou plaatsen. Bij navraag bleek, dat het nog niet geplaatst kon worden, dus houd ik U (jullie) nog even nieuwsgierig.

6 november 2001. Afgelopen nacht is Neer weer eens onveilig gemaakt door dieven. Bij de Gebr. Geelen waren alle bedrijfsbusjes opengebroken, aldus mijn informant. Over wat vermist wordt, wist hij niets. Jammer, maar ik heb geen beter nieuws.

5 november 2001. Heden avond hadden wij van de heemkundevereniging "Oos Naer" weer een leuke en gezellige inloopavond. Het nieuwe home bij Mieke bevalt uitstekend. Woont U in Neer of niet te ver weg? Dan hopen we, U de volgende keer te mogen begroeten! Woont u verder weg, bezoek dan de site (natuurlijk mag dat iedereen) www.oosnaer.nl eens. U zult versteld staan, wat er allemaal over Neer in staat!

4 november 2001. Het nieuws van vandaag komt uit het Zondagnieuws van vandaag. Daarin staat: op 1 november heeft de firma Jacob Stad te Neer het bedrijf overgedragen aan Smeets & Zonen B.V.
Voor de duidelijkheid: Jacob Stad woont en runde zijn orthopedische bedrijf op het adres Waije 4, 6086 NP Neer. Dit is de vroegere woning van Sjeng vanne Wäög (Sjeng Kuijpers).

Laat ik hier ook even vermelden, dat de heemkunde vereniging "Oos Naer" morgen, maandag 5-11-2001, weer een inloop avond organiseerd.
Deze is in ons nieuwe lokaal (bij Mieke van Maneslust in de Steeg).
Iedereen die belangstelling heeft is van harte welkom en het is ook nog gratis ook!

3 november 2001. Vandaag is het St.Hubertusdag. Hij was de patroon van de jagers. Wij, met onze jagersvereniging, zijn de dag om 8.30 u. begonnen met een H.Mis, opgedragen door pastoor Rudi Franken in de kapel van Onze Lieve Vrouw in het zand (de Witte kapel) te Neer. Pastoor, het was een mooie mis, kortom het was af! Tjeu Claessen (koster) ook hartelijk bedankt.
Na de H.Mis zijn we het veld gaan verkennen, het was een prachtige nazomerse dag, het tableau was vandaag zeker niet het voornaamste, maar de onderlinge band en het genot om in het vrije veld te vertoeven, dát had voorrang. Daar ging het vandaag om!
Om 13.00 u. werd ons op een afgesproken plaats in het veld, de erwtensoep gebracht. Heerlijk! Ik heb ondanks mijn 73 jaren, toch nog drie borden met stokbrood achterover geslagen. Dat bewijst hoe goed en lekker het was.
Vanavond rest ons nog een dinér. Dat nuttigen wij op "De Veerman" de passagiersboot van ons medelid Jan Bongers beter bekend als "Jan vanne Vaermanne" en ik weet zeker, dat het dank zei de zorgen van Lenie en Jan ook weer voor 100% zal smaken.
Laat ik hier nog even bij vertellen, dat ik een zeer moeilijke keuze heb moeten maken. Wat is namenlijk het geval? Ons mannenkoor "Maas- en Neergalm" organiseerd vanavond haar al vele jaren terugkerend najaarsconcert. (Voor de deelnemende koren en het programma? Zie bij "Maas en Neergalm") Mijn keus was moeilijk, maar omdat ik enkele weken verkouden ben geweest en de keel nog niet helemaal optimaal is, is de keus op de Jagersvereniging gevallen.
Dit was mijn nieuws van vandaag.

2 november 2001. Vanmorgen bereikte mij het bericht van twee overlijdens. Op Maaszicht is gisteren 1-11-2001 overleden Dhr. Harrie Stapper en in Haelen Dhr. Harrie Bex (de Witte), zijn moeder is (als ik goed ingelicht ben) van Neerse afkomst , n.l. Fien vanne Waever, een zus van Waevers-Kuëp vanne Drees.

Vanavond was ik uitgenodigd om naar de opening van de vogeltentoonstelling te komen. Ik ben er geweest en heb een kleine reportage gemaakt. Wilt U ze zien?
Surf naar "Fotogalerie", klik op de daarvoor bedoelde regel en U bent er bij.
Als U de tentoonstelling wilt bezoeken? Ze is morgen 3 en zondag 4 november nog open. Lokaal: P.D.V. Tot Ziens, Kloosterpad 13, Neer. Geen entree!

1 november 2001. Zo gaat het! Gisteren drie berichten en vandaag om 18.00 u. nog niets vernomen, of toch:
Vanmorgen, na de begrafenis van mijn nicht Bertha Vogels-Timmermans, aan de koffietafel wel een paar dingen gehoord, die voor enkelen toch van belang kunnen zijn. Jammer genoeg waren het twee overlijdens, t.w., een in Hoorn, daar was gisteren begraven Dhr. Jan Timmermans, een zoon van Sef uit de Goot die koster is geweest in Belfeld. Sef was een broer van Gieërlingske. In Kessel was het Pierre Sieben, een broer van Mie van Sjra van Giel (indertijd slager op de Hoogstraat). Pierre en Mie hadden een Neerse moeder n.l. To Claessen van de Kappert, een zus van Claesse-Pieèr. Voor iemand die hier interesse in heeft en deze gegevens niet duidelijk genoeg zijn, die kan contact met mij opnemen.