HAZELWORM

Op 20 mei 2009 in de morgen uren, bij het wandelen in het Leudal ontdekte Miek Aelmans uit Roggel een Hazelworm. Gelukkig had zij haar fototoestel bij zich en zodoende kunnen wij jullie nu, dat lieve reptieltje laten zien. Miek schreef er zelf over:

Vanmorgen ben ik wezen wandelen in het Leudal en daar hebben we deze slang gezien, misschien dat jij weet wat het is. Daarom stuur ik ze naar jou en misschien is het wat voor jou site.

Je bekijkt het maar. Groetjes Miek Aelmans.

 

 

Miek Aelmans, Roggel.                                                                                                               Hazelworm in 't Leudal.

Miek Aelmans, Roggel.                                                      Hazelworm in 't Leudal.

Via google vond ik onderstaande beschrijving, die hier bij past.

Zou dit kopiëren mislukken, dan klik "hier" maar!

     De Hazelworm   (Anguis fragilis)

 

Verspreiding en Habitat:
De hazelworm komt in Nederland alleen in het Oosten en Zuiden voor, daarnaast is er een geïntroduceerde populatie in de duinen bij Haarlem. De hazelworm komt in bijna heel Europa voor met uitzondering van het Zuiden van Spanje en Portugal en het Noorden van Scandinavië. De hazelworm geeft de voorkeur aan gebieden met halfopen begroeiing en een vochtige bodem. In Nederland komt de hazelworm onder andere voor in bossen, heidegebieden en langs spoorlijnen.


Hazelworm man close-up


Beschrijving:
De hazelworm is geen slang maar een pootloze hagedis die tot 50 cm groot kan worden. Hazelwormen kunnen dan ook net als alle andere hagedissen hun staart laten vallen als ze worden opgepakt. Op deze manier kunnen ze ontsnappen aan predatoren. De hazelworm ziet eruit als een kleine slang met een glad iets glanzend licht- tot donkerbruin lichaam. Het mannetje hebben soms blauwe vlekjes op hun rug en zijn uniformer van kleur dan de vrouwtjes. Vrouwtjes hebben vaak een donkere lengtestreep over de rug en vaak ook erg donkere flanken. Juvenielen zijn goud- of zilverkleurig met een zwarte lengte streep midden over hun rug. Een hazelworm kan ongeveer 15 jaar oud worden in het wild.


Hazelworm vrouw

Levenscyclus en Leefwijze:
In het voorjaar paren hazelwormen. De mannetjes leveren soms felle gevechten om de vrouwtjes waarbij ze hun opponent flink bijten. Het mannetje houdt het vrouwtje tijdens de paring vast door haar in de nek te bijten. Het vrouwtje broedt de eieren in haar buik uit en schenkt na 2 a 3 maanden het leven aan 6 tot 12 jongen. De hazelworm is meestal op de koelere delen van de dag actief (vroege ochtend en late middag). De hazelworm warmt zich meestal niet direct in de zon op maar onder objecten zoals stenen of stronken hout. De hazelworm voedt zich met name met slakken en regenwormen, ook worden er insecten gegeten. De hazelworm zoekt zijn voedsel meestal in dichte vegetatie of zelfs ondergronds. Hazelwormen over- winteren in holen onder de grond, onder boomstronken, steenstapels etc.