BEZOEKERS SCHRIJVEN!

Link naar "Bezoekers schrijven" van eerder!

2009 08 10 01 Twan Stemkens, Neer.  Een serie foto's over het maaien met zicht en pik. 

 

Deze mooie serie foto's stuurde Twan Stemkens mij. Ze zijn genomen van zijn vader Chel. De fotograaf heeft een goed oog gehad voor details, hij beeld bijna letterlijk uit hoe het maaien met zicht en pik in zijn werk ging. Bij het goed bekijken van de foto's, is weer veel te zien.   

 

   

 

   

 

   

Twan zelf schreef er over:

Dag Piet, je hebt er recent al aandacht aan geschonken: augustus was en is de oogstmaand. De foto's van de maaimachine, getrokken door het paard, spraken voor zich. En zoals we op jouw site konden leren: Vroeger had de jeugd in deze maand vrij, want dan konden ze meehelpen, al was het maar met het zäömere.
Echter 21 jaar geleden, de achterzijdes van de foto's vermelden zaterdag 30 juli 1988, heeft mijn vader me een demonstratie "oude ambachten" gegeven. Het maaien gebeurde dus ook nog wel eens met de hand. Hij liet me toen zien hoe vroeger het koren met twee stuks handgereedschap werd gemaaid. Vervolgens werd dit bij elkaar "gerold", gebundeld en werden deze bundels weer in hoopjes bij elkaar werd gezet. Dit werd dan weer met paard en kar naar de dorsmachine gebracht.
De aandachtige kijker zal ongetwijfeld weten waar de foto's gemaakt zijn. Ook hier geldt dat er enorm veel veranderd is op dit gebied.
Op één van de foto's is mijn oma te zien, Cato Wagemans-Slots. Door het zien van deze foto realiseer me nu, dat het dragen van een hoofddoek voor haar de normaalste zaak van de wereld was. Zoals dit denk ik voor de meeste vrouwen van haar generatie zal zijn geweest. De ophef soms in de media over het dragen van hoofddoekjes, geeft aan dat ook op dit gebied veel veranderd is.

Met vriendelijke groet, Twan van An van Herrie van Mieëbesse-Ties.

 

Reactie van Bert Meily, Leiderdorp.

Ja, Piet, met dit maaien zijn we opgegroeid. Op de laatste foto van Twan kun je nog goed zien, hoe de "rust-stand" van zicht en pik was. In de pik was een uitsparing en daar kon je de zicht inschuiven. Dan kon je ze zo terzijde zetten en was er geen gevaar dat je er in zou trappen o.i.d.
Groetend: Bert

 =+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=