BEZOEKERS SCHRIJVEN!

Link naar "Bezoekers schrijven" van eerder!

2009 06 18 01 Peter Peters, Neer en Tiens Mevissen, Tongeren.  De Berenklauw.    

 

 

 

Deze foto knipte Peter op vrijdag 12 juni 2009 aan Dieker in Neer. Tiens Mevissen stuurde mij onderstaande mail. Trek Uw conclusie: hebben wij in Neer ook de Berenklauw?

 

Hoi Piet, je heb het al eens over de grote berenklauw gehad op je website.
Onderstaand bericht las ik vandaag op de site Internetgazet Tongeren:


Oppassen voor de reuzenberenklauw
Dinsdag 16 juni 2009
Morgen/woensdag gaat een aannemer in de Kevie, langs het fietspad richting Nerem, in opdracht van het stadsbestuur de reuzenbereklauw aanpakken. Dat is een exotische plant waarvan het sap giftig is. Aanraking alleen al kan ernstige brandwonden veroorzaken. Daarom moet de plant volledig verwijderd worden, zegt schepen van milieu Hugo Biets. 
De inheemse Gewone Bereklauw kan met gemak een lengte van anderhalve meter bereiken. Toch blijft hij een duidelijke junior, vergeleken met de Reuzenbereklauw. Die bereikt een lengte van meer dan drie meter, met uitschieters van nog een tot twee meter langer. De plant is rond de vorige eeuwwisseling uit de Kaukasus ingevoerd als sierplant voor grote parken en tuinen van welgestelden. Zo kreeg de Engelse koningin Victoria zo'n eeuw terug een exemplaar cadeau. Ze gaf het kreng vol trots een plekje in haar paleistuin. Sindsdien rukken ze steeds verder op.
Zoals in Tsjechië. "Hele dorpen zijn omsingeld", aldus biologe Renate Kübler, die in het "Katastrophengebiet" is gaan kijken. "Veel moeders laten hun kinderen niet meer buiten spelen". De Polen hebben het over "Stalins wraak". In Zweden roept de overheid al langer tot de vorming van burgerwachten op om het bloeiende monster te bestrijden.
Als door een bijbelse plaag is Zuid-Duitsland getroffen. Sinds enkele jaren walst de woekerplant daar over weiden en landouwen. De taaie Reuzenbereklauw duldt gen andere plant naast zich. Geschrokken van zijn opmars grijpen steeds meer natuurbeschermers naar middelen om de bedreigde flora te helpen.
Jongste jobstijding: de Reuzenbereklauw nestelt zich ook in graanvelden.

Tip: je zou je bezoekers nog eens op het gevaar kunnen wijzen………………..
Groetjes maar weer, Tiens .
www.tongereninbeeld.be

 

Voor die het originele artikel wil lezen, heb ik hier een link. Daar staat een foto bij: "Tongeren". Even omlaag scrollen, want ze zijn ondertussen een dag verder.

=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=