BEZOEKERS SCHRIJVEN!

Link naar "Bezoekers schrijven" van eerder!

 

2009 02 18 01  Foto van Gielke Geelen via zijn zoon Peter. Zicht op de St.Martinuskerk vanuit de Steeg.

   

Dit is een foto, ingezonden door Peter Geelen uit Sevenum. Peter had bij deze foto enkele vragen:

Ik vond nog een foto, die mijn vader indertijd gemaakt heeft. Voor mij heel herkenbaar, maar niet alles.
1. Misschien weet jij wat voor een "loods" er helemaal rechts op staat?
2. Links is het m.i. het huis van Meister van Ratingen nog net zichtbaar. Ik dacht, dat het in 1936 is gebouwd. Maar daarachter liggen nog een paar oude huizen; is dat mogelijk de schuur van Spuitjes, Spuitjes en Ziepkes Geel? Kun jij mij misschien op deze vragen antwoord geven?
Groetjes, ook aan An! Peter en Nelly Geelen-Bergs.

Peter laat mij beginnen, door te zeggen: dat je met deze foto iets moois binnen gebracht hebt. Nostalgie van de bovenste plank. Laat ik nu proberen het een en ander aan te vullen.

Die loods rechts heeft Ziep de smaed (Geraets) gebouwd van wat er aan platen en ijzer over was van zijn "windmotór", die dezelfde dag omwaaide als toen de Lange Jan in Weert zijn spits verloor. Was dat niet in de herfst van 1935? Wie kan over die dag meer vertellen? Tussen die loods en het huis met schop van Dreeske, zien wij de zaal van Toon en er overheen, dat moeten huizen in de Engelmanstraat zijn.

De H.Hartschool is ondertussen verbouwd tot woningen en daar heet het nu: "Schoolhofje".

In de Steeg zien wij inderdaad over het magazijn van Pietjes Sjang (uit 't Dorp) heen, het huis van meester van Ratingen. Ook klopt 't, dat daar de schuur van en Spuitjes zelf ligt. De huizen er achter denk ik, dat op het Eiland liggen. Ziepkes Geel is niet te zien. Tot zover mijn mening.

Wie weet er meer en wil ons dat ook vertellen?

Reactie van Jan Strous, Buggenum: D E   L A N G E   J A N 

De toren van de Martinuskerk kent een boeiende geschiedenis. In de loop van zijn bijna vijf eeuwen geschidenis heeft de toren al vele gezichten gehad. Rond 1528 wordt de toren die bij de oude kerk hoorde afgebroken. Daarna wordt een stoere, massieve toren gebouwd. Deze is echter nooit voltooid. De toren kwam nauwelijks boven de daken van de huizen uit. Het was een in Kempische gotiek opgetrokken bouwwerk. Kenmerkend zijn de bakstenen in afwisseling met de kalksteen, de zogenaamde speklagen. Pas rond 1889 wordt door de toenmalige deken van Weert, Johannes Custers, de toren van 47 meter verlengd tot meer dan honderd meter!
Slechts een halve eeuw hield de "Lange Jan" stand, want in november 1940 velt een zware storm de torenspits. De Martinuskerk raakt licht beschadigd maar het nabij de kerk gelegen hotel "De Vesper" wordt totaal vernield.
Architect Th. Verlaan mocht, na een ontwerpwedstrijd, een nieuwe toren optrekken op de middeleeuwse basis en met gebruikmaking van delen van het metselwerk van "De Lange Jan" opbouwen. Deze toren is in 1960 voltooid. Dat stormen haar verder bespaard mogen blijven!

Hier kan ik alleen maar op zeggen, dat ik het dan vermoedelijk mis heb als ik zeg, dat de toren van Ziep in dezelfde nacht is omgewaaid, want ik geloof nooit dat dat in 1940 was, dat was eerder. (P.T.)

 

-+-+-+-+-+-+-