BEZOEKERS SCHRIJVEN!

Link naar "Bezoekers schrijven" van eerder!

 

2009 01 14 01  Margriet Wiltschut, Heythuysen.

 

Ik was de foto van het geschoten wild varken aan het bekijken bij "Allerlei".
Naar aanleiding van de naam Theelen en dat men anekdotes of verhaaltjes, voor deze site kan insturen, schoot me het volgende te binnen.

Moeder, de zus van Sjoe-Koeab kwam een keer uit de kerk, toen "vrouw-Theelen" ik meen van de Vlaos, haar staande hield en met haar begon te praten over de missionaris, die net gepreekt had. Hij preekte: Dat er missionarissen te weinig waren, om de "heidenen" te bekeren.
Op het eind van de preek, sloot hij af met de woorden: "De oogst is groot, maar arbeiders zijn er weinig". Vrouw Theelen (nam dat laatste gezegde letterlijk) het zat haar niks goed en zei tegen Theike Luijten: "Waas oos Driek mer dao, mit de sjtuimer, den haai de de augst zoea aaf!!" En ze meende dat serieus volgens moeder.

Dezelfde vrouw vertelde ook een keer, toen ze schoenen ter reparatie kwam brengen: "Ich zaag sjtraks eine miens, met eine fliesepé (fiets) över de Sjippersbrök, mit hiéël lang bein. Daorom hoofdje hae noe-en-den, mer ins te trappe."

Ik dacht dat ook die zelfde vrouw, het volgende, bij de "Sjoemaeker van Haonsem", vertelde, in een soort "telegram-steil".
Oos Driek wörtj noeat kwaod of ze motte het hem aan doon.
Oos Ketrien sjmietj Driek mit eine klomp nao die oe-arre.
Oos Driek wördj kwaod, vluugdj op, sjmietj Ketrien överoup, toen òp hem en toen 'm drààn!!!

Hoe vaak moeder dit niet verteld heeft???? Zelfs tot vervelens toe.

Als ik het goed onthouden heb,werd er in dat zélfde gezin na het avondeten de rozenkrans gebeden, op een heel eigen manier. Jonge jongens gingen daar dan aan het raam luisteren en kregen het volgende te horen: Weesgegroet Maria...'t raengeldj..de Heer is...Nae!! De koe zeiktj!..Gij zeit de gezegende....enz.

Tjeu,een broer van Sjoe-Koeab, bad als lagere school-jongen: "...Geef ons heden ons dagelijks brood..en  'Sunjes ein krinte mikske". Alleen mocht zijn vader dat "spotten" met het gebed, niet horen,want dan kreeg hij een fikse draai om zijn oren, die hij een uur later nog voelde!!

Groetjes van Margriet.