Mistletoe (Maretak)
Ceciel Janssen-Houben uit Neer nam op 5-4-2009 in Zuid-Limburg, om precies te zijn in het Ingedael, enkele foto's van de Mistletoe die ook Máretak wordt genoemd. Zij schreef er bij:
Vandaag in het Ingedael (tussen Berg, Vilt en Houthem met een slingerende Geulle) de mistletoe bewonderd. Deze plant komt in Nederland alleen in Limburg voor en om deze tijd is die prima te bewonderen. Mistletoe groeit halfparasitair op populieren, dennen en sparren, appel- en perenbomen, lijsterbessen en linden. De plant woekert in bomen en vormt daar op de takken dichte bolvormige 'pruiken'.
Mistletoe, mistel, maretak en vogellijm zijn synoniemen voor een en dezelfde plant: Viscum album. In de kersttijd wordt mistletoe gebruikt als versiering en... de vrouw die onder zo'n bosje mistletoe staat, mag worden gekust. Een ritueel waarvan de betekenis verder gaat dan een kus alleen.
In het zuiden van Nederland moest een in de stal opgehangen bosje mistletoe het vee behoeden voor allerlei onheil. Mistletoe wordt ook wel maretak genoemd. De maretak moest vooral geluk brengen.
De plant heeft geneeskrachtige
eigenschappen op het gebied van het immuunsysteem.
Vriendelijke groet Ceciel
Janssen-Houben, Neer.
Ceciel Janssen-Houben, 5-4-2009. Zo groeit de Mistletoe (Maretak) aan/op een boom.
Ceciel Janssen-Houben, 5-4-2009. Mistletoe (Maretak) van dichtbij gezien.