Verhaal van Ir. Frans Hautus, hoofdstuk 14.
KEUKENZOUT: Het
zout der aarde.
Keukenzout:
du Sel, Kochsalz, Salt (Nederlands, Frans, Duits, Engels)
en
de scheikundigen over de gehele wereld SCHRIJVEN:
NaCl.
Zout
vinden we in praktisch elk huis en wel in de keuken (keukenzout), waar het
gebruikt wordt bij het bereiden van het voedsel (koken, kochsalz).
Keukenzout
heeft van de scheikundigen over de hele wereld een eigen schrijfwijze
gekregen n.l. NaCl. Dit NaCl is streng voorgeschreven als: Van het Latijnse
alfabet: Hoofdletter N, kleine letter a, Hoofdletter C, kleine letter l dus NaCl.
Deze schrijfwijze geldt voor scheikundigen in China, Korea, bij de Eskimo's of
waar dan ook (net zoals water als H2O wordt geschreven (2 moet iets zakken)) Hoe
het uitgesproken wordt is voor elke taal of land anders. B.v. in Nederland zegt
men NaCl = natriumchloride in Engelstalige landen zegt men voor NaCl
zoiets als "sodiumchloraid" en Na lijkt toch niet op sodium.
Maar goed, de scheikundige formule is tenslotte uitsluitend een
schrijfwijze.
Een
belangrijke eigenschap van zout is dat het oplost in water. Maar wat betekent
dat op submicroscopische schaal. Daarvoor bespreken we het oplosgedrag van twee
zeer bekende stoffen en wel: suiker zoals uit het suikerpotje en zout.
Eerst de
suiker. Stel je neemt een schep suiker en je doet het in een glas water, je
roert en je ziet de suiker "verdwijnen" of liever je kunt de suiker
niet meer waarnemen met je ogen. De suiker is niet weg want je kunt hem nog
proeven. Wat is er dan wel gebeurd? De schep suiker bestond uit kleine
suikerkorreltjes (of beter suikerkristallen) en deze suikerkristallen vallen in
het water uit elkaar in nog veel veel kleinere suikerdeeltjes. Een zo'n
suikerdeeltje is zo klein dat je het absoluut NIET kunt zien, ook niet met een
microscoop. Het deeltje is dus submicroscopisch klein. Verder zijn al deze
miljoenen en miljoenen suikerdeeltjes, die nu door het water zweven, aan elkaar
gelijk. Men heeft een naam bedacht voor zo'n super klein suikerdeeltje en wel:
HET SUIKERMOLECUUL. Kort: als suiker in het water komt, valt het uit elkaar in
onzichtbare kleine gelijke SUIKERMOLECULEN die door de hele oplossing zweven
maar bij suiker nog wel te proeven zijn. (vergelijk pollen die ook onzichtbaar
klein maar wel veel groter dan moleculen zijn, door de lucht zweven en
hooikoorts veroorzaken. Je ziet ze niet maar je merkt ze wel). Voor keukenzout
geldt ongeveer hetzelfde verhaal. Een schepje keukenzout bestaat uit zeer zeer
vele kleine zoutkristallen. Doet men een schepje zout in een glas water en roert
men even dat verdwijnt het zout schijnbaar omdat elk kristal op zijn beurt weer
uit elkaar valt in ongelooflijke kleine "zoutmoleculen?". Neen, niet
helemaal. Wat is het geval: een ZOUTMOLECUUL kan in water NIET bestaan. Het
water splitst het "zoutmolecuul" onmiddellijk in IONEN. (Aha, voor
lezers die vaker kruiswoordraadsels oplossen: Elektrisch geladen deeltje 3
letters: ION,
juist ja.)
We gaan
er hier niet verder op in maar een keukenzoutkristal bestaat uit miljoenen en
miljoenen keukenzout moleculen en elk NaCl
molecuul bestaat weer uit één positief geladen Na ion en één negatief
geladen Cl ion. In droge toestand klitten die twee ionen samen tot een neutraal
NaCl molecuul en in water ontstaan losse Na plus
(natrium plus) ionen en losse Cl min (Chloride) ionen. Zo'n Na plus of Cl
min ion is nog KLEINER dan het NaCl molecuul. Zover de theorie.
In
het voedsel van de mens zit van nature keukenzout. In vruchten en groenten zit
maar weinig en het meeste zout krijgt de mens binnen via het eten van
vlees.
Echter de mens vindt keukenzout lekker (hartig,pittig etc.) en hij voegt aan
zijn voedsel keukenzout toe. Al dit keukenzout komt via de mond binnen en is
opgelost of lost zeer snel op in het speeksel of minimaal in het maagsap. Als
het zout de reis door het lichaam voort zet in de dunne darm en dan de dikke
darm en dan naar de uitgang is het dus aanwezig als Na plus en Cl min ionen. Nu
zitten er echter in de dunne en in de dikke darm nog meer PORIËN. Dit zijn zeer
kleine openingen waar bacteriën NIET doorheen kunnen maar waar losse moleculen
en IONEN zich wel doorheen kunnen wringen. En zo komen zeer veel van de zout
IONEN via deze porien terecht in het BLOED. Wat niet is overgestapt van darm
naar bloed verlaat met de faeces (duur woord voor poep) het lichaam. Dit zout is
eigenlijk meer DOOR de mens gegaan dan IN de mens geweest. Echter, de ionen die
IN het bloed zijn gegaan, zitten echt IN het lichaam want het bloed wordt door
het hart rondgepompt en zo komen de ionen van de dikke teen tot wijsvinger, de
longen, de hersenen etc. gewoon overal en dit rondpompen gaat ook nog snel. Nu
de vraag: Blijft dit zout voor altijd in het bloed? Het antwoord is NEE. De mens
verliest voortdurend water in de vloeibare vorm. En omdat het zout zo graag in
water oplost verliest de mens ook zout met het vocht. Zoals: Het bloed verzorgt
de cellen met voedingsstoffen maar neemt ook de afvoer van slecht stoffen voor
zijn rekening (van Gansewinkel functie). Waar blijft het bloed met het afval?
Wel we hebben twee nieren en dit orgaan filtert met zijn zeer vele poriën het
opgeloste afval met behulp van water uit het bloed en voert het af als URINE.
Echter bij dit filteren gaan ook vele natrium- en chloride ionen (dus opgelost
keukenzout) mee met de urine naar buiten. De mens zweet altijd. Ook al is het
koud dan komen er nog zeer kleine microscopische zweetdruppels b.v. onder de
oksels. In deze super kleine druppels zitten de nog veel kleinere ionen.
Kort: door zweten verliest de mens ook zout. In de zomer als men hard werkt
komen dikke zweetdruppels op het voorhoofd en deze smaken zelfs zout. Ook doen
hondjes 's zomers wel eens een "aanval"
op blote dames benen
door ze te likken want die smaken zilt en natuurlijk het oogvocht, de tranen.
Als een klein kindje huilt wordt het wel eens "getroost" door een
hondje dat over de wangen van het kindje likt. Dit ziet heel lief uit maar het
is onzin. Het hondje wil zout en zou het hondje slimmer zijn dan zou het eens
flink in de billen van het kindje bijten zodat er nog meer zoute tranen
geproduceerd zouden worden.
Maar goed, we hebben nu gezien dat de mens bij het eten, van natuur zout
binnenkrijgt.
Verder voegt hij ook nog zout aan zijn eten toe. Dit zout komt in zijn bloed en
verlaat zijn lichaam overal waar vloeibaar water uit zijn lichaam gaat. De vraag
wordt nu: Heeft de mens überhaupt zout nodig of gaat het gewoon door hem heen
en maakt het alleen het eten lekker hartig. Het antwoord hierop is JA, de mens
heeft zout nodig om goed te kunnen functioneren. Zonder zout voelt hij zich slap
en lusteloos. Maar, de mens heeft maar WEINIG zout nodig en door teveel zout
krijgt hij HOGE BLOEDDRUK en door deze hoge druk worden de z.g.n. haarvaatjes
beschadigd. Nu zitten de nieren vol met haarvaatjes want hier wordt het bloed
gezuiverd door m.b.v. water de gifstoffen door de poriën af te voeren als
urine.
Als de bloeddruk te hoog gaat worden, worden vele bloedvaatjes beschadigd.
Gevolg de nieren werken slecht en de patiënt wordt ziek omdat zijn bloed niet
goed genoeg gezuiverd wordt. Op de vraag: en hoeveel zout heeft een mens dan
nodig is maar moeilijk een antwoord te geven. Er zijn mensen die van natuur snel
zweten, veel water drinken dus vaak plassen of juist niet.
MAAR één ding is zeker er komen bij de dokter maar HOOGST ZELDEN (eigenlijk
nooit) mensen die een ZOUT tekort hebben. Praktisch altijd zegt de dokter: Pas
op met zout of geen zout.
Kort, wat de mens van natuur naar binnen krijgt met "normaal" eten is
praktisch altijd voldoende. Als laatste nog de nieuwste ontwikkelingen. Opgelost
ZOUT bestaat dus uit Positieve Na ionen en Negatieve Cl ionen. Nu zijn er
stoffen b.v. bakzout die wel Na plus ionen hebben maar geen chloride ionen etc.
Door onderzoek heeft men nu ontdekt dat de Cl min ionen eigenlijk hele brave
ionen zijn die gemakkelijk in en uit de mens gaan zonder problemen op te
leveren. Het Na plus ion is het ion dat in kleine hoeveelheden NODIG is
maar al heel gauw teveel in het bloed zit en dan de mens ziek maakt. Daarom zegt
de dokter tegenwoordig vaak: U moet een NATRIUM arm dieet gaan volgen. Eigenlijk
zou hij moeten zeggen: een Natrium plus ionen arm dieet. Maar ja, dat
klinkt nogal ingewikkeld dus: Een Natrium arm dieet. Geen keukenzout,
zuiveringszout, bakpoeder, Natriumglucomaat etc. Eet maar lekker natrium arme
soep etc.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX