Verhaal van Ir. Frans Hautus, hoofdstuk 04.

Wat is er zoal tussen De Ruimte en Aarde.

Laten we van twee dingen uitgaan.

 

1) Het vaste land waar wij op staan en de oceanen is de Aarde.

2) Een stel geleerde mensen heeft ooit gezegd:

100 km boven zeeniveau begint De Ruimte.

Vraag: Wat bevindt zich dan tussen De Aarde en De Ruimte.

Veel mensen zullen deze vraag beantwoorden met: De lucht, de dampkring, de wolkenhemel etc. Laten we het echter iets nauwkeuriger bekijken.

De laag van het aardoppervlak tot zo'n 10 kilometer boven zeeniveau wordt de TROPOSFEER  genoemd en hierin gebeuren de meeste dingen waar de mens mee te maken krijgt.

Waarom? Geen enkele berg op aarde is zo hoog dat hij door deze laag heen steekt. Practisch alle wolken en bijna het hele weer ontstaat in deze laag. Verder komt practisch al het leven (vogels etc.) niet boven deze laag uit en ook de meeste vliegtuigen blijven in de troposfeer. Boven in deze laag is het bitter koud (denk aan de sneeuw op de bergpieken). Er is nog altijd een dampkring (lucht) op deze hoogte maar deze is veel ijler dan aan het aardoppervlak en zonder extra zuurstof houdt de mens het er niet lang uit. Deze 10 km zijn dus erg belangrijk.

Boven deze TROPOSFEER bevind zich de STRATOSFEER.

Deze stratosfeer loopt grofweg van 10 km tot 50 km boven de aarde. Deze stratosfeer komt wel eens in het nieuws omdat er soms een stratosfeerballon wordt opgelaten en ook spionage vliegtuigen (U2) vliegen bij voorkeur in de stratosfeer. Verder kan bij een krachtige vulkaanuitbarsting (Pina tuba, mount St. Hellens) de rookpluim tot wel zo'n 30 km omhoog geblazen worden dus tot in de stratosfeer. Boven in deze stratosfeer op ongeveer 40 km bevindt zich de roemruchte OZONLAAG.

Vanaf 50 km tot wel 650 km komt de IONOSFEER. Maar wij gaan maar tot 100 km. De Ionosfeer rijkt dus tot ver in de ruimte. Je ziet: De RUIMTE is misschien niet veel maar toch ook niet NIKS. Als laatste: Het ISS station met zijn astronauten zweeft op ongeveer 400 km boven de aarde dus ruim in de ruimte. Onthoud wel dat al deze afstanden ruim bemeten zijn.